Fülbe való a Dobroda együttes új albuma: a Fülbevaló!

2016.02.13.
img

Ifj. Gelencsér Jánossal, az együttes prímásával beszélgettünk, aki részletesen mesél a legújabb gyűjteményükről, ami egyedi megközelítéssel, mégis hiteles ízelítőt ad népzenei örökségünkből.

Az együttes 5. albumának címe: Fülbevaló. Honnan az ötlet?

Az igazság az, hogy közel egy éve dolgoztunk már a lemezen, a stúdiómunkával is végeztünk, minden készen állt a kiadáshoz, de volt egy apró gondunk: nem volt címe az új lemeznek. Napi szinten kérdezgettem a többieket, hogy mi legyen a cím. Rengeteg javaslat érkezett mindenkitől, de egy sem volt az igazi. A sok gondolkodás közepette egyszer kipattant az agyamból ez a lehetőség, és amikor mondtam a többieknek, hogy legyen a lemez címe „Fülbevaló”, beleegyeztek.

Mire utal a cím?

Ez nem egy szokványos albumcím, főleg nem népzenei együttesnek! Ugyanis sok együttes népdalszöveg címet ad a lemezének. Ha viszont ezt a címet meglátjuk, rögtön több dolog is eszébe jut az embernek: elsőre talán egy értékes ékszer, még másodjára pedig leesik az embernek, hogy élvezetes, igényes zenét hallhat.

Miben más a mostani album az előzőekhez képest?

A népzenéhez való hozzáállásunk nem változott. Továbbra is példák előttünk az adatközlő bandák, énekesek. Mindig a régi gyűjtések nyújtják az alapot, mikor új összeállításokon dolgozunk. A népzene akkor marad élő, ha az ember beleteszi szívét-lelkét, önmagát a zenéjébe. És itt van a lényeg: amellett, hogy az adott táj stílusjegyeit tükrözni kell a muzsikának, ott kell lenni az egyéni stílusnak is. E két dolog ötvözésével jön létre a zene. Erre törekedtünk a Fülbevaló elkészítésekor is.

img

A Kárpát-medence zenéi inspirálják a csapatot. Ezt a lemezt mely tájegységek dallamai ihlették?

Ez a lemez is egy válogatás a Kárpát-medence népzenei hagyományából. Mivel a lemez csapatmunka, ezért mindig jönnek újabb és újabb ötletek. Ha valaki hoz egy új számot, azt meghallgatjuk, majd mindenki elmondja a véleményét, mit hogyan kellene, aztán eldöntjük, hogy mehet-e a lemezre. Így állítjuk össze lemezeink anyagát. A lemez anyaga változatos, igyekszünk mindig a legszélesebb palettát nyújtani. Viszont fő szempont az, hogy mindig legyen egy-két palóc összeállítás is. A Fülbevalón két ilyen összeállítás is hallható. Ezen kívül megszólal a Mezőség két falujának, Ördöngösfüzesnek és Magyarszovátnak a dallamai, Bonchida magyarságának és cigányságának dallamai, nadabi román tánczene, és egy híres kolozsvári prímás, Pusztai György „Gruci” dallamai is. A lemez Kálmán felső-maros-menti cimbalomjátékával, majd egy felső-tisza- vidéki összeállítással zárul. A Palócföld egy-két településének zenéi mindig helyet kapnak a kiadványainkon, mivel szívügyünknek tartjuk szülőföldünk zenei hagyományainak továbbéltetését. Persze, a Kárpát-medence kiapadhatatlan forrás népzenei szempontból, és nagyon sok tájegység, illetve falu zenéje áll közel a szívünkhöz. Ezekből hallható válogatás.

Erről a lemezről melyik a kedvenc dala, és miért?

Személy szerint nekem sok kedvenc dalom van a lemezről. Illetve pontosítok: mind a kedvencem, mert különben nem kerültek volna fel a lemezre. Említhetném a pásztói összeállítás egyik dallamát, a „Diófából van a...” kezdetű dalt. Ezt például azért szeretem, mert mikor muzsikálom, valami nagyon pozitív érzés önt el. Lehet, hogy furcsa ezt így kimondani, de mikor ebbe a dallamba belekezdünk, a dallam hatására egy idilli világ képe tárul elém. Persze mindegyik összeállításban van olyan dallam, amely közel áll a szívemhez, de talán az előbb említett dal a kedvencem.

Egyszerre csak egy lemezen dolgoznak, vagy fut több projekt is párhuzamosan?

Rengeteg ötlet van még a tarsolyunkban. Ahogy megjelent a Fülbevaló, máris tovább kell lépni, mivel jövőre, 2017-ben jubilálunk. A zenekar 10 éves lesz, ezért egy új lemezzel készülünk, amin helyet kapnak az eddig megjelent lemezeink legkedveltebb számai – és persze új összeállítások is. Tematikus lemezekben is gondolkodunk, de ánctanítós, táncházi lemezekben szintén. Szóval rengeteg elképzelés van, melyeket valóra is fogunk váltani.

Hogyan tovább?

Folytatjuk a munkát. Sok-sok táncegyüttes állandó kísérőzenekara vagyunk, sokat koncertezünk, táncházazunk, így rengeteg fellépésünk van. Szerencsésnek érzem magam, hiszen egy olyan banda vezetője, prímása vagyok, akik jó barátok, és szeretnek muzsikálni. Elengedhetetlen a folyamatos fejlődés. Az elismerés, siker, elegendő motivációt biztosít ahhoz, hogy mindig a lehető legmagasabb szakmai teljesítményt tudjuk nyújtani. A lényeg: mindig szívvel-lélekkel, örömmel kell muzsikálni!

Fotók: Dobroda

Írta: Sarusi István